BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, 27 May 2012

MeNaRi DaLam HuJan

"Hidup ini bukan bagaimana untuk kita menempuh ribut melanda tetapi bagaimana untuk kita menari dalam hujan"

Assalamualaikum semua  :)


Teringat akan kata-kata dalam buku yang ana pinjam dari sahabat ana,gma..
bagus buku yang dia beli tu...
buku motivasi lain dari yang lain...
ana suke!!
buku tu banyak menceritakan kisah hidup seseorang..
cerita pun menarik!
banyak iktibar yang boleh kita dapat..
umm..baca2 jugak tapi iktibar perlu kita ambil dan perlu kita amalkan..
lau tidak, sama lah seperti kita hanya membaca tanpa ada isi nyer...rugi tau! 

ana suka kata2 di atas tu...
bunyi kata-kata tu memang pelik...menari dalam hujan..??!!
tapi,bila membaca kisah disebalik kata2 tu,baru ana faham..
mendalam maksud nyer..dan selama ini ana tak pernah terfikir pun..
dan kata2 itu membuatkan ana terfikir sejenak,apakah maksud nyer..
rupanya, selama kita hidup ni kita hanya tahu untuk berfikir menempuh segala macam cabaran di depan kita tanpa kita memikirkan soal diri kita yang perlukan kebahagian..tak perlu banyak kebahagian itu,cukup hanya sekadar menari dalam hujan kita sudah dapat kebahagian itu..urm..itulah maksud ayat tuh..
cuba teman2 sekalian keluar sekejap ketika hujan dan bermain menikmati hujan tersebut..terasa seperti budak2 kan..
tapi itulah hakikatnya kebahagiaan..kita akan lupa sekejap akan masalah di depan kita..
bukan sekadar masalah tetapi juga ianya mengajar kita untuk memikirkan bagaimana untuk kita membuatkan diri kita hepii.. :)

p/s : Hidup ini bukan sekadar untuk kita memikirkan hal2 keduniaan sahaja...itu dan ini...
berikan sedikit masa untuk diri dan hidup kita.. 
carilah kebahagian itu coz ur hepi life is depends on urself and how u'll manage that..


so..natijah nyer..carilah buku "CHICKEN SOUP FROM UR SOUL"(berfikiran positif) versi melayu
boleh dapatkan di mana2 kedai buku..
kawan ana tu beli kat kedai buku popular!
hehe..iklan jap..iklan tak berbayar!! 


~Budayakan Amalan Membaca :) ~
 

Saturday, 26 May 2012

MaKan Free : KeNduRi + AisKriM KoN

Assalamualaikum semua  :)


Ana baru je balik dari kenduri kahwin...
makteh ana ajak p kenduri tadi..
wahh...ana dan sahabat semua,apalagi...terus nak je pegi! huhu
makan free...saper tak mau..nak2 ana ni kaki makan! hehe
tadi ana makan banyak sangat..amik bukan main banyak..
last2 tak habis..membazir kan...
masyaallah...ana2..jgn ikut nafsu makan tu..tak elok lahhh!! aiiyaa..
lenkali ana kene beringat lahh...
urm..kawan2 sume..jgn tamak tau..sebab orang tamak selalu rugii..

p/S : kenduri tadi ada aiskrim kon..
dah lame tak makan aiskrim kon sampai lupa cara nak makan nyer..
haha..
last2 lambat sgt mkn aiskrim,kwn ana tolong habis kan..huhu
(nak kene belajar makan aiksrim balik nihh..hihi)

makan ikut lah keperluan,jangan ikut nafsu...
lau ikut nafsu mati...
renung2kan dan selamat beramal yup.. :)

~orang tamak selalu rugi~

Thursday, 24 May 2012

HaMpiR SiaP

Assalamualaikum semua :)


Akhirnya, proposal untuk research ana hampir siap...
thanks untuk seseorang tu yang sudi bagi ana idea...
umm...saper lagi orang yang berada di negeri cik siti wan kembang tu lahh...mekasih wak!! :)
lau tak der dia,mahu tak jalan lagi proposal ana..
insyaallah..ahad ni full siap dan boleh print serta boleh antar kat lecturer...
hopefully,En.Fadzli bin Ismail selaku lecturer ana untuk research selama setahun ini akan setuju dengan proposal tersebut... 


p/s : betul kata seseorang tu..."when u'r struggleling god will send someone to pick u up & walk side by side u...!"
dan insyaallah orang itu adalah dia(T.A bin T.A) hehe
thanks wak!!

~Peace no war~

Tuesday, 22 May 2012

TeRinGin SanGaT

Assalamualaikum sahabat semua  :)


Dari Dulu lagi ana teringin sangat nak ke rumah anak-anak yatim...
sejak dari sekolah menengah lagi sebenarnya....
aritu pergi Langkawi nampak umah anak yatim...
syahdu je tengok mereka...
tapi dapat tengok dari jauh jerr...
mungkin tak sampai seru lagi kot nak ke sana...
ana pun sebenarnya tak kuat lagi...
tak kuat untuk melihat dan merasa keperitan yang mereka tanggung bila berhadapan dengan mereka nanti...
merasa akan kehilangan ibu ayah...org yang mereka sayang...
kuatkan sebenarnya mereka ni semua...??
ana teringin nak berkongsi rasa dengan mereka...
kalau boleh ana nak sangat beri mereka kasih sayang..
kasih sayang seorang kakak...tak pun seorang ibu kepada mereka...
kesian mereka...pasti dahagakan kasih sayang...
pasti mereka sedih bila orang2 lain hepi bersama keluarga...
umm..sedih nyer ana...

p/s: insyaallah...suatu hari nanti ana akan jejakkan kaki kesana...

~Besar pahala seseorang itu bila dapat membahagiakan orang lain(anak-anak yatim)~
Riwayat Muslim
 
 

BiLa BoSan Di KeLas

Assalamualaikum semua :)




Kami  bosan  dalam  kelas...
Tak Tahu nak Buat aper...
lau lecturer ngah cakap kat depan...
kami buat kraftangan kat belakang...hehehe :)
biar mata still fokus kat depan...
padahal tangan & fikiran duk buat benda lain...haha
cian lecturer duk cakap sorang2...huhu..
research....haii..researchhh...
nak buat tajuk aper erk reserach nie...
pening daa kepala ana...


tak payah laa pening kepala lagi...
minggu depan baru kite sibuk2 kan diri eh..huhu..
minggu ini minggu honeymoon lagi...
esok lusa...oh..god...??!! hihi...

Jom Tgok Aper yang ana & Sahabat Buat bila bosan DaLam KeLas...  :)

 







  bila kawan ana,hazimah berangan nak kahwin dengan orang kerteh
camni la gayanyer..... dalam kelas pun sempat lagi...!!!




                   idiom pun sempat buat lagi...

               meja dalam kuliah kami bertiga(mcm2 ada)

                  kraftangan pun sempat buat...hehe


hahh,walaupun dalam kelas duk sibuk kan diri buat keje lain..tapi ana sempat je lagi fikir untuk buat research..
ini mind maps ana untuk research...maybe buat pasal denggi kot...






p/s : walaupun tangan dan kepala cbuk conteng itu & ini tetapi anugerah telinga ana & sahabat masih gunakan tau...  :)
kami masih mendengar apa yang lecturer perkatakan...
sebab tu walau kat kelas nampak kami main2 tetapi keje kami tetap jalan! hehe...
credits to kami ber3...  :)


~Bersyukurlah kita dengan anugerah Allah~

Saturday, 19 May 2012

TriP To LangKawi

Assalamualaikum semua :)

                EdiToR : LeaNa ( Coloured PenCil )



Dah 2 hari ana tak update blog...urm..kemana kah menghilangnya ana...?? uishh...ana di sini je..masih di bumi kedah..tapi ana ke langkawi travel di sana dengan mak teh a.k.a ibu ana disini(ibu angkat)tapi tak macam ibu angkat pun..rasa cam ibu kandung ana je..dia yang banyak menjaga ana di sini..umm..banyak yang ana ingin kongsi kan tentang rasa, pengalaman dan macam2 lagi lah...excited nak share dengan kawan2 semua...!

Sebenarnya, ana tak pernah jejak kan kaki ke langkawi lagi, ini adalah yang pertama! hope next time dapat pegi ngn husband pulak!! haha...boleh shopping lebih ckit..!lalalalalala~ (sape erk nanti husband ana..?? lambatnya kahwin...^-^) gataiii...huhu

Serius, ana tak pernah tahu yang ana ni mabuk laut! 1 jam 30 minit duk dalam feri asyik gelish jer..pusing sana,pandang cni..semua laut..arrghh...pening kepala den! hehe...nak termuntahh pun ada tapi nasib baik ana bukan jenis mabuk laut sampai nak termuntahh...nasib! lau tak m.teh ana lah jadi mangsa nyer..(kene cari plastik pulakk,part time job...hehe)

Lambatnya sampai pulau..ana dah resah tahap puncak gunung everest dah tau...huhu..dan pukul 10.30am kami bertiga sampai jua akhirnya! teruja tau...berhenti je feri terus hilang pening!! haha...excited punya pasal nampak helang besar...mak oii besar nyer helang ni..!!(sambil terlopong mulut!) tutup mulut tuh ana! huhu..helang ni memang tak ader di mana2,just langkawi je...(sebelum ni pernah tengok dalam tv tak pun dalam gambar)ngee~
M.teh cakap..."hahh,ana..lau tak mau bagi pening nek feri,suh je helang tuh p antar balik kedah! save kos feri...sekali kibas je sayap terus sampai!"  makk oii..m.teh kU! hehe..

Dulu, ana nak sangat pergi Hoping Island..orang cakap best! Ana teringin nak pergi sana ngn yang sudah menjadi halal bagi ana iaitu suami ana! Aaduhh..lambat lah kahwin..!hehe..
Orang cakap rezeki jangan ditolak,maut jangan dicari...
dan sekarang rezeki ke pulau tu dah ada depan mata...!(tak kahwin pun takpe laa...pegi kenal jalan dulu..mana tahu nanti kahwin sesat..ana leh jadi superwomen! cewahh...koya je lebihh)
Ana baru tahu yang hoping island tu bukan sebuah pulau je tapi gabungan 3pulau iaitu pulau dayang bunting,beras basah dan pulau helang...syokk memang tak terkata ke sana..!

Destinasi ke 3pulau tu bermula pada pukul 2...sampai je pulau langkawi kami dibawa oleh pemandu teksi ke tempat bersejarah..orang cakap tak kenal maka tak cinta,so...untuk ana yang belum pernah menjejakkan kaki ke bumi helang sudah semestinya akan ke tempat bersejarah dulu..lagi pun ana memang suka tempat2 bersejarah ni...tertarik dengan cerita dulu2..
kami ke pantai hitam, mahsuri dan beras terbakar...

Jom...cuci mata cket  :)

                                                    Pantainya yang hitam

                          Mak Teh & Aqiff

mengikut dari pembacaan ana,pantai tersebut boleh menjadi hitam kerana kayu2 api yang dibakar semasa peperangan antara kerajaan laut dan kerajaan darat. pergaduhan ini dikatakan berlaku disebabkan oleh kisah ikan duyung dan penduduk di kerajaan darat. Bagi melihat kehitaman pasir tersebut,kita boleh mengorek beberapa meter kebawah!
(Tak sempat nak korek sebab tak tahu nak korek ngn ape...hehe)
Mengikut orang2 disini,pantai hitam pasirnya sudah kurang hitamnya selepas peristiwa tsunami dahulu..sayangnya!

Perjalanan kami bermula lagi ke muzium mahsuri...ana sangat seronok kesana sebab macam2 tinggalan sejarah boleh dilihat..macam rumah2 yang masih ada,telaga dan makam mahsuri..

            sebelum masuk,dihiburkan dengan alunan muzik
           (diorang mainkan muzik tu special untuk ana tau)


                           Makam Mahsuri

                Telaga yang masih ada (airnya sejuk!)

                           Rumah Mahsuri

                   Bahagian Belakang Rumah mahsuri

                          Pintu Utama Rumah

                Bahagian dapur Rumah ( sempat lagi :)! )

                  Ruang Tamu Rumah ( anak sape ea?!)

                          shopping Time :) 


                       Editor : Leana

Next destination...kami ke beras terbakar..tapi sayang, sudah tak banyak beras yang ada..cuma yang tinggal dalam piring saja! tapi tak mengapa lah..yang penting ana dah jejak kan kaki ke sana :)










Kami bergegas pulang ke tempat penginapan..solat...umm..rushing jugak time tu sebab jam dah pkul 1.45!
lepas solat zohor, kami bergegas naik van ke....kemana lagi Hoping Island!!! yahoo...horreeyyy...(mcm2 rasa ader...rasa hepii laa..biar pun dari pagi nasi tak makan lagi..huhu..hepi punya pasal nasi pun tak mkn lagi..perut pun jadi kenyang!)lalalalalalala~

Sampai2 je di jeti,kene naik bot! ohh god..boat??!!makk haii,again?? muntah laut laa ana nampak gayanyer....! Bismillah...
huhh..Nasib...tak pening...malah ana rasa adventure pulak naik bot tak macam naik feri..pening kot!
umm..naik bot memang syokk..laju! kadang2 tu gayat jugak sebab rasa bot langgar batu je..tapi langgar ombak rupanyer..oh,macam ni rasanya nek bot..al maklumlahh..ana tak penah naik! hehe...

Jom lihat Panorama yang sempat ana snap!~







  Cuba lihat pulau di belakang ana,dari jauh nampak muka,dada dan   perut yang membunting..itu lah pulau dayang bunting..!


                        Cantik..ana suka!





Kira-kira 15minit kami dah sampai ke pulau dayang bunting...
Makk aii...cantikk sgt2...patutlah ramai pasangan honeymoon dicni :)










 Bergambar dengan pelancong sebelum meneruskan jelajah pulau dayang bunting :)








hahh..ini ana nak ceritan pengalaman ana kene kejar dengan monkey encem2 disini...Takut tak terkata! nak nangiss makk!! monkey tu boleh pulak syokk kat ana nih..haiiseymen!...i'm not ur spesis laa...huhu
rupanya2 kat tangan ana ada air ribbena!! patutt laa...ingatkan syokk kat ana tdi...lau tak boleh bawak balik calon suami(monkey) kat umah..hehe.. umm..cian kat monkey tu sume..lapar agak nyer!

Jom mendaki menuju ke tasik dayang bunting...here we Go!~ 
Uhh..penat jugak ek mendaki..ana yang berumur 20 tahun ni pun da semput..apatah lagi m.teh ana yang berumur 49 tahun..nak masuk 50 dah kot..but still ada energy lagi..tabikk!! :)

Jom kita tengok Aksi2 mendaki hinggalah ke tasik... :)


                        penat ke teh..?!hehe


             dah sampai pun tasik..cantik!! ana sukerr~~


                 pemandangan tasik dari atas...snap!!~


Lepak2...sambil kaki rendam dalam air..terapi kaki jap selepas penat mendaki~~


                          sejuknya air...?!






Tetiba ana terfikir..umm..bila tengok suasana disini memang nyaman..sejuk..ada pasangan honeymoon..syokk kan bila dah halal..??!! terfikir jugak, bestnye dapat luangkan waktu bersama family...alangkah bestnyer lau mak abah adik2 ader sekali...tentu penat tak terasa..pastuh..sempat lagi fkir..lau ada anak2 sendiri lagi syok..ada suami..wahh..syokk habiss...!! spend time together2 gtu..hehe..




insyaallah...next time datang ngn family sendiri pulak..tak pun honeymoon...?! cewahh..berangan lebihh...







insyaallah..ana akan datang lagi ke cni dengan kawan2 takpun family.. :)


Destinasi seterusnya adalah bagi helang makan...wahh..helang...banyak nyer...helang mali!!!hoho...
Jom...tengok video kami... :)


video


Destinasi terakhir adalah pulau beras basah...disini pun ana amik vdeo je...energy dah takde nak snap!~ hehe..
jom2..tgok vdeo...jgn gelak tau..kami dahh penattt...^-^






indahnya ciptaan Allah nikan..?? jadikan pulau..pantai yang cantik putih bersih...urmm...subhanaalah,maha suci Allah..ana kagum!

Sekitar pukul 6 kami dah sampai ke jeti..dan balik solat asar..
terlelap....sampai pukul 8 malam..ya allah...!! penat sangat2..
bangun terus solat maghrib dan isi tangki yang dah kehabisan minyak..um..aper lagi,isi perut lahh...huhu...seharian tak makan nasi..makan angin jerr,,,~~

 ini lah tempat kami menginap..depan2 je terus pantai..tido pun masih dengar bunyi ombak...nyaman!! pemandangan pun cantik..


Lepas makan sempat lagi ronda2 sekitar...beli coklat..umm..banyak nyer coklat..!! rambang mata ana di buatnyer...nasib ana bukan penggemar coklat..lau tak...habis ana kebasss...ngee...ana ni kaki shopping jugak tau...lalalala~


Esok harinya pulak...aktiviti memenuhkan hajat orang...umm...saper lagi..hajat orang memesan lahh...huhu...ana beli bagasi(mak ana pesan) dan coklat untuk kawan2 serta adik2 ana...tak lupa jugak buat yang seseorang yang ana selalu ingat dalam doa...*****

Kami membeli-belah di Haji ISmail Group...ya allah...banyak nyer pinggan mangkuk! sudu sudipp... semunya ala-ala inggeris! 
ana memang hantu shopping barang2 inggeris sebenarnya...cam blous cotton inggeris,baju kurung inggeris...dan nanti bila dah ader rumah sendiri ana akan buat satu sudut khas barang2 bertemakan inggeris...
so,bila dah nampak pinggan mangkuk tu terus datang idea...umm..idea aper..lau bukan shopping disitu...haha..(cian saper jadi husband ana nanti...ke hulu ke hilir ana akan bawak dia shopping pinggan mangkuk..untuk husband ana,sabor ehh ngn perangai wife awok nie..hoho..ckp syg!! kah3...) ^-^

Nahh..ini nyer pinggan mangkuk yang sempat di snap!!~~


           tak dapat beli..amik gambar pun jadi..Sob2!!




Sambil tunggu teksi..sempat lagi kidnap anak orang...aper lagii..possing...ngeee~


                   lambanyer..ader anak sendiri...^-^


Sebelum pulang..kami ke dataran lang..tak complete rasanyer lau tidak ke sana...helang malii...hoho...




boleh tak ek lau helang ni antar ana terus ke hostel??....tak payah mabuk laut naik feri lagi...aduhhaaii..feri..feri!!









Kami bertolak pada pukul 1...masuk2 je feri ana terus tido..1jam lebih tido..tak sanggup menahan pening lagi..hehe...


aduhaii,,,feri...<->!!!????








p/s : ana suka sangat travelling...hope,lepas ni..murah rezeki untuk ke pulau2 lain...ana pencinta alam! suka akan pemandangan..nak sangat travel dengan adik2 dan mak abah...dan teringin jugak travel dgn suami...kemudian anak2..hoho..bila nak kahwin ek..?? pergi Honeymoon pun best jugakk...uishh..sempat lagi koya..
uitt...belajar tak habis lagi..!! haha...tak habis belajar lagi boleh kahwin aper...?huhu..
bak kata m.teh...jgn nak buat hal..! tuttt*


~Pulau Tioman is coming~
with Fatihah, sis raudhah & sis rubaitul

Wednesday, 16 May 2012

SeLipar AskaR

Assalamualaikum semua :)


       Ini lah selipar fav ana  :) (Ringan & mudah  dibawa  kemana2)

Ana  tak  tahu  kenapa  minat  sangat  dengan  selipar  askar ini...mungkin  ianya  simple, ringan  dan  selesa  dipakai...harga  nya  pun  murah!  Rm4.90  jerr...

Istimewanya  tentang selipar ini  mungkin  ana menempahnya  dari perak kot...(thanks buat gma yang offerkan selipar ini) kenapa  jauhnya ana perlu mendapatkan selipar ini adalah kerana ana cari kat tempat lain memang tak jumpa tetapi di tempat gma, kawan ana tu memang ada jual selipar yang dulu nya famous masa ana sekolah rendah (ye kot ), so thats why la ana kirimkan pada dia setiap kali  balik cuti sem...  :)

urmm....cuti sem minggu depan...so,gma!!! tolong belikan lagi  yup...ngee~