BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, 19 May 2012

TriP To LangKawi

Assalamualaikum semua :)

                EdiToR : LeaNa ( Coloured PenCil )



Dah 2 hari ana tak update blog...urm..kemana kah menghilangnya ana...?? uishh...ana di sini je..masih di bumi kedah..tapi ana ke langkawi travel di sana dengan mak teh a.k.a ibu ana disini(ibu angkat)tapi tak macam ibu angkat pun..rasa cam ibu kandung ana je..dia yang banyak menjaga ana di sini..umm..banyak yang ana ingin kongsi kan tentang rasa, pengalaman dan macam2 lagi lah...excited nak share dengan kawan2 semua...!

Sebenarnya, ana tak pernah jejak kan kaki ke langkawi lagi, ini adalah yang pertama! hope next time dapat pegi ngn husband pulak!! haha...boleh shopping lebih ckit..!lalalalalala~ (sape erk nanti husband ana..?? lambatnya kahwin...^-^) gataiii...huhu

Serius, ana tak pernah tahu yang ana ni mabuk laut! 1 jam 30 minit duk dalam feri asyik gelish jer..pusing sana,pandang cni..semua laut..arrghh...pening kepala den! hehe...nak termuntahh pun ada tapi nasib baik ana bukan jenis mabuk laut sampai nak termuntahh...nasib! lau tak m.teh ana lah jadi mangsa nyer..(kene cari plastik pulakk,part time job...hehe)

Lambatnya sampai pulau..ana dah resah tahap puncak gunung everest dah tau...huhu..dan pukul 10.30am kami bertiga sampai jua akhirnya! teruja tau...berhenti je feri terus hilang pening!! haha...excited punya pasal nampak helang besar...mak oii besar nyer helang ni..!!(sambil terlopong mulut!) tutup mulut tuh ana! huhu..helang ni memang tak ader di mana2,just langkawi je...(sebelum ni pernah tengok dalam tv tak pun dalam gambar)ngee~
M.teh cakap..."hahh,ana..lau tak mau bagi pening nek feri,suh je helang tuh p antar balik kedah! save kos feri...sekali kibas je sayap terus sampai!"  makk oii..m.teh kU! hehe..

Dulu, ana nak sangat pergi Hoping Island..orang cakap best! Ana teringin nak pergi sana ngn yang sudah menjadi halal bagi ana iaitu suami ana! Aaduhh..lambat lah kahwin..!hehe..
Orang cakap rezeki jangan ditolak,maut jangan dicari...
dan sekarang rezeki ke pulau tu dah ada depan mata...!(tak kahwin pun takpe laa...pegi kenal jalan dulu..mana tahu nanti kahwin sesat..ana leh jadi superwomen! cewahh...koya je lebihh)
Ana baru tahu yang hoping island tu bukan sebuah pulau je tapi gabungan 3pulau iaitu pulau dayang bunting,beras basah dan pulau helang...syokk memang tak terkata ke sana..!

Destinasi ke 3pulau tu bermula pada pukul 2...sampai je pulau langkawi kami dibawa oleh pemandu teksi ke tempat bersejarah..orang cakap tak kenal maka tak cinta,so...untuk ana yang belum pernah menjejakkan kaki ke bumi helang sudah semestinya akan ke tempat bersejarah dulu..lagi pun ana memang suka tempat2 bersejarah ni...tertarik dengan cerita dulu2..
kami ke pantai hitam, mahsuri dan beras terbakar...

Jom...cuci mata cket  :)

                                                    Pantainya yang hitam

                          Mak Teh & Aqiff

mengikut dari pembacaan ana,pantai tersebut boleh menjadi hitam kerana kayu2 api yang dibakar semasa peperangan antara kerajaan laut dan kerajaan darat. pergaduhan ini dikatakan berlaku disebabkan oleh kisah ikan duyung dan penduduk di kerajaan darat. Bagi melihat kehitaman pasir tersebut,kita boleh mengorek beberapa meter kebawah!
(Tak sempat nak korek sebab tak tahu nak korek ngn ape...hehe)
Mengikut orang2 disini,pantai hitam pasirnya sudah kurang hitamnya selepas peristiwa tsunami dahulu..sayangnya!

Perjalanan kami bermula lagi ke muzium mahsuri...ana sangat seronok kesana sebab macam2 tinggalan sejarah boleh dilihat..macam rumah2 yang masih ada,telaga dan makam mahsuri..

            sebelum masuk,dihiburkan dengan alunan muzik
           (diorang mainkan muzik tu special untuk ana tau)


                           Makam Mahsuri

                Telaga yang masih ada (airnya sejuk!)

                           Rumah Mahsuri

                   Bahagian Belakang Rumah mahsuri

                          Pintu Utama Rumah

                Bahagian dapur Rumah ( sempat lagi :)! )

                  Ruang Tamu Rumah ( anak sape ea?!)

                          shopping Time :) 


                       Editor : Leana

Next destination...kami ke beras terbakar..tapi sayang, sudah tak banyak beras yang ada..cuma yang tinggal dalam piring saja! tapi tak mengapa lah..yang penting ana dah jejak kan kaki ke sana :)










Kami bergegas pulang ke tempat penginapan..solat...umm..rushing jugak time tu sebab jam dah pkul 1.45!
lepas solat zohor, kami bergegas naik van ke....kemana lagi Hoping Island!!! yahoo...horreeyyy...(mcm2 rasa ader...rasa hepii laa..biar pun dari pagi nasi tak makan lagi..huhu..hepi punya pasal nasi pun tak mkn lagi..perut pun jadi kenyang!)lalalalalalala~

Sampai2 je di jeti,kene naik bot! ohh god..boat??!!makk haii,again?? muntah laut laa ana nampak gayanyer....! Bismillah...
huhh..Nasib...tak pening...malah ana rasa adventure pulak naik bot tak macam naik feri..pening kot!
umm..naik bot memang syokk..laju! kadang2 tu gayat jugak sebab rasa bot langgar batu je..tapi langgar ombak rupanyer..oh,macam ni rasanya nek bot..al maklumlahh..ana tak penah naik! hehe...

Jom lihat Panorama yang sempat ana snap!~







  Cuba lihat pulau di belakang ana,dari jauh nampak muka,dada dan   perut yang membunting..itu lah pulau dayang bunting..!


                        Cantik..ana suka!





Kira-kira 15minit kami dah sampai ke pulau dayang bunting...
Makk aii...cantikk sgt2...patutlah ramai pasangan honeymoon dicni :)










 Bergambar dengan pelancong sebelum meneruskan jelajah pulau dayang bunting :)








hahh..ini ana nak ceritan pengalaman ana kene kejar dengan monkey encem2 disini...Takut tak terkata! nak nangiss makk!! monkey tu boleh pulak syokk kat ana nih..haiiseymen!...i'm not ur spesis laa...huhu
rupanya2 kat tangan ana ada air ribbena!! patutt laa...ingatkan syokk kat ana tdi...lau tak boleh bawak balik calon suami(monkey) kat umah..hehe.. umm..cian kat monkey tu sume..lapar agak nyer!

Jom mendaki menuju ke tasik dayang bunting...here we Go!~ 
Uhh..penat jugak ek mendaki..ana yang berumur 20 tahun ni pun da semput..apatah lagi m.teh ana yang berumur 49 tahun..nak masuk 50 dah kot..but still ada energy lagi..tabikk!! :)

Jom kita tengok Aksi2 mendaki hinggalah ke tasik... :)


                        penat ke teh..?!hehe


             dah sampai pun tasik..cantik!! ana sukerr~~


                 pemandangan tasik dari atas...snap!!~


Lepak2...sambil kaki rendam dalam air..terapi kaki jap selepas penat mendaki~~


                          sejuknya air...?!






Tetiba ana terfikir..umm..bila tengok suasana disini memang nyaman..sejuk..ada pasangan honeymoon..syokk kan bila dah halal..??!! terfikir jugak, bestnye dapat luangkan waktu bersama family...alangkah bestnyer lau mak abah adik2 ader sekali...tentu penat tak terasa..pastuh..sempat lagi fkir..lau ada anak2 sendiri lagi syok..ada suami..wahh..syokk habiss...!! spend time together2 gtu..hehe..




insyaallah...next time datang ngn family sendiri pulak..tak pun honeymoon...?! cewahh..berangan lebihh...







insyaallah..ana akan datang lagi ke cni dengan kawan2 takpun family.. :)


Destinasi seterusnya adalah bagi helang makan...wahh..helang...banyak nyer...helang mali!!!hoho...
Jom...tengok video kami... :)


video


Destinasi terakhir adalah pulau beras basah...disini pun ana amik vdeo je...energy dah takde nak snap!~ hehe..
jom2..tgok vdeo...jgn gelak tau..kami dahh penattt...^-^






indahnya ciptaan Allah nikan..?? jadikan pulau..pantai yang cantik putih bersih...urmm...subhanaalah,maha suci Allah..ana kagum!

Sekitar pukul 6 kami dah sampai ke jeti..dan balik solat asar..
terlelap....sampai pukul 8 malam..ya allah...!! penat sangat2..
bangun terus solat maghrib dan isi tangki yang dah kehabisan minyak..um..aper lagi,isi perut lahh...huhu...seharian tak makan nasi..makan angin jerr,,,~~

 ini lah tempat kami menginap..depan2 je terus pantai..tido pun masih dengar bunyi ombak...nyaman!! pemandangan pun cantik..


Lepas makan sempat lagi ronda2 sekitar...beli coklat..umm..banyak nyer coklat..!! rambang mata ana di buatnyer...nasib ana bukan penggemar coklat..lau tak...habis ana kebasss...ngee...ana ni kaki shopping jugak tau...lalalala~


Esok harinya pulak...aktiviti memenuhkan hajat orang...umm...saper lagi..hajat orang memesan lahh...huhu...ana beli bagasi(mak ana pesan) dan coklat untuk kawan2 serta adik2 ana...tak lupa jugak buat yang seseorang yang ana selalu ingat dalam doa...*****

Kami membeli-belah di Haji ISmail Group...ya allah...banyak nyer pinggan mangkuk! sudu sudipp... semunya ala-ala inggeris! 
ana memang hantu shopping barang2 inggeris sebenarnya...cam blous cotton inggeris,baju kurung inggeris...dan nanti bila dah ader rumah sendiri ana akan buat satu sudut khas barang2 bertemakan inggeris...
so,bila dah nampak pinggan mangkuk tu terus datang idea...umm..idea aper..lau bukan shopping disitu...haha..(cian saper jadi husband ana nanti...ke hulu ke hilir ana akan bawak dia shopping pinggan mangkuk..untuk husband ana,sabor ehh ngn perangai wife awok nie..hoho..ckp syg!! kah3...) ^-^

Nahh..ini nyer pinggan mangkuk yang sempat di snap!!~~


           tak dapat beli..amik gambar pun jadi..Sob2!!




Sambil tunggu teksi..sempat lagi kidnap anak orang...aper lagii..possing...ngeee~


                   lambanyer..ader anak sendiri...^-^


Sebelum pulang..kami ke dataran lang..tak complete rasanyer lau tidak ke sana...helang malii...hoho...




boleh tak ek lau helang ni antar ana terus ke hostel??....tak payah mabuk laut naik feri lagi...aduhhaaii..feri..feri!!









Kami bertolak pada pukul 1...masuk2 je feri ana terus tido..1jam lebih tido..tak sanggup menahan pening lagi..hehe...


aduhaii,,,feri...<->!!!????








p/s : ana suka sangat travelling...hope,lepas ni..murah rezeki untuk ke pulau2 lain...ana pencinta alam! suka akan pemandangan..nak sangat travel dengan adik2 dan mak abah...dan teringin jugak travel dgn suami...kemudian anak2..hoho..bila nak kahwin ek..?? pergi Honeymoon pun best jugakk...uishh..sempat lagi koya..
uitt...belajar tak habis lagi..!! haha...tak habis belajar lagi boleh kahwin aper...?huhu..
bak kata m.teh...jgn nak buat hal..! tuttt*


~Pulau Tioman is coming~
with Fatihah, sis raudhah & sis rubaitul

0 comments: